Idag har vi följt tre krishanteringsgrupper som besökt drabbade på en av öarna. Grupperna har sökt upp lokala ledare och presenterat sig själva och sitt syfte och sedan har de besökt människor som flydde jordbävningen och tsunamin den 2 april. De flydde upp på kullarna längre upp mot land. Där bor de nu i tält och vill inte återvända till havet då de är rädda för fler flodvågor. Flera av de ca 200 människorna som besöktes är traumatiserade och våra nyutbildade krishanterare gjorde bra utvärderingar av läget och vilka prioriteringar som ska göras. Det visar sig att det är ganska många unga som är traumatiserade och rädda.
Ett av problemen i de nya tältlägren är bristen på vatten. De lokala myndigheterna har ansvaret för vattendistrubionen och våra grupper ska nu snarast göra framställningar till myndigheterna att de måste förbättra och utöka vattendistrubionen till de drabbade. Tills vidare ska grupperna be att den lokala polisen kommer ut med sina tankbilar och fyller på vatten i de tillfälliga vattentankarna. Här är det polisen som också sköter räddningstjänsten och därför har tillång till tankbilar.
På sena eftermiddagen har vi utvärderat dagens krisinsatser och grupperna har gjort ett mycket gott arbete och de kommer att fortsätta med uppföljning och fortsatt arbete.
Igår kväll kom det in en större båt, typ fiskebåt, in i lagunen. Naturligtvis var vi nyfikna på vad det var för ett slags fartyg som var så vackert målat i blått och vitt och hade många starka lampor som lyste i mörkret. Vi trodde att det kanske var någon fiskeexpediton av något slag.
Idag fick vi reda på att fartyget i fråga var tingsrätten. Ja, just det, tingsrätten! Hur annars ska det fungera i ett land med fler än 1 000 öar. Om inte de åtalade kan komma till domstolen, så får domstolen kommma till de åtalade. Domaren och hans medarbetare bor på båten och så far man runt bland öarna och kommer iland till någon offentlig byggnad där man håller tingsrätt. Idag hade man här i Munda haft 11 förhandlingar och domaren var nöjd. De flesta av åtalen handlade om stölder, marktvister, skadegörelse och något fall av svärande på offentlig plats. Jo, det är förbjudet att svära på allmän plats i Salomonöarna. Och så fick vi berätta att i Sverige svärs det mycket, t o m i radio och teve och ibland i barnprogram.
No comments:
Post a Comment